Cezaevlerindeki keyfi uygulama ve yasaklara her gün yenileri ekleniyor
Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi idaresi, 21 Ekim 2019’da “kurum düzeni, kişi ve kurum güvenliğini sağlamak, örgütsel propagandaya imkan verilmemesi amacıyla” tutukluların en fazla 3 kişi olacak şekilde fotoğraf çektirebileceği ve fotoğraflarda propaganda içerikli işaret ve hareketlerin yer almaması gerektiği yönünde karar verdi. Karar, “45/1 Sayılı Ceza İnfaz Kurumları’nın Tahsisi, Nakil İşlemleri ve Diğer Hükümlüler” konulu genelgenin “Diğer İşlemler” başlıklı 5. bölümün 8. maddesine dayandırıldı.
Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Elif Atdemir, söz konusu kararı Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne taşıdı. Atdemir’in itirazını değerlendiren hakimlik, tutukluların fotoğraf çektirirken belli bir kişi sınırlamasının olmadığına dikkat çekerek, itirazı kabul etti. Cumhuriyet Başsavcılığı, bunun üzerine İnfaz Hakimliği’nin kararına karşı Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme ise, kurum düzeni, kişi ve kurum güvenliğini sağlamak, örgütsel propagandaya imkan verilmemesi ve devam eden soruşturmaların sekteye uğratılmaması kararıyla fotoğraf çekme hakkının engellenmediğini belirterek, kurum asayiş ve güvenliği gözetildiği gerekçesiyle itirazı kabul etti. Bu kararla cezaevinde 3 kişiden fazla toplu fotoğraf çekimi yasaklandı.
Öte yandan, Atdemir’e 8 Ekim’de ailesi tarafından kargoyla gönderilen patik verilmedi. Atdemir, patiğin kendisine “güvenlik” gerekçesiyle verilmemesine itirazda bulundu. Ancak, Diyarbakır İnfaz Hakimliği, patiğin “X-Ray cihazından geçirilmiş olsa da terliğin tabanının yüksek dolgulu olması sebebiyle tabanın içine suç unsuru teşkil edebilecek maddelerin gizlenebileceği ve tabanının açılarak kontrol edilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığı” gerekçesi ile talebi reddetti.
‘Yasaya aykırı’
Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAY-DER) avukatlarından Şerzan Yelboğa, mahkeme kararına ilişkin MA’dan Aydın Atay’a konuştu. Cezaevlerindeki “gizli genelgeler”e değinen Yelboğa, “Mevzuatta; fotoğrafların sınırlı sayıda tutsak ile çekilmesi ve patiklerin tutsaklara verilmemesine ilişkin bir düzenleme olmamasına rağmen yasalara aykırı davranılarak, cezaevlerinde ‘genelge’ adı altında keyfi uygulamalarla yasaklamalar getiriliyor. Bu genelgeler tutsaklar tarafından istenildiğinde ise, ‘gizli’ olduğu söyleniliyor ve içeriği söylenilmiyor. Yasak neden var, kim yasağa karar verdi belli değil. Bu tür gizli genelgeler ile cezaevlerindeki koşullar her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Oysa kanunlar açık ve net. Buna rağmen cezaevlerinden bu tür keyfi uygulamalara dönük şikayetlerın arttığını gözlemliyoruz” dedi. Yelboğa, cezaevinin benzer uygulamalarına maruz kalacak tutukluların idari ve yargı birimlerine dilekçelerle başvurması gerektiğini belirtti. Yelboğa, Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “cezaevinde toplu fotoğraf” ile İnfaz Hakimliği’nin “patik” yasağına ilişkin kararlarını Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlandıklarını kaydetti.
HABER MERKEZİ