Antep’in yoksul mahallelerinde uyuşturucu madde kullanımı ve satışı özendiriliyor. Mahalleliler, göz önünde yapılan satış ve kullanıma polisin göz yumduğunu iddia ediyor. Vatan Mahallesi Muhtarı Şahin Aslan, bundan kaynaklı 3 bin kişinin göç ettiğini söylüyor.
Madde bağımlılığının önü alınmazken, yoksul halkın yaşadığı mahallelere yerleşen uyuşturucu çetelerine polisin göz yumduğu iddia ediliyor. Antep’in kenar ve yoksulların ağırlıkta yaşadığı Hacıbaba, Vatan, Cinderesi, Beybahçe, Fırat, Beydilli,Karşıyaka, Eyüp Sultan veKarayılan mahallelerinde uyuşturucu madde kullanımı ve satışı özendirilerek çocuklar yozlaştırılmaya çalışılıyor. Son 5 yıl içerisinde uyuşturucunun yaygınlaştığını belirten mahalleliler, uyuşturucu kullanım yaşının 13’e kadar indiğini iddia etti. Uyuşturucu satışlarının açıktan yapıldığını öne süren mahalleliler, “torbacı” adı verilen satıcıların gündüz ortası gram üzerinden satış yaptığını, gece saatlerinde ise lüks araçlarla yüklü miktarda dolaştığını anlatıyor.
Ölüme mahkum ediliyorlar
Cinderesi Mahallesi’nde yaşayan 5 çocuğundan 3’ünün uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu anlatan İbrahim Efe, mahallelere uyuşturucu maddenin çok kolay girdiğini söyledi. Arkadaş çevresi üzerinden en büyük oğlunun madde kullanmaya başladığını ve ardından diğer 2 çocuğunun da bu batağa düştüğünü aktaran Efe, “Keşke evlatlarım bu belaya bulaşmasaydı. Allah kimsenin başına vermesin. Ben çocuklarımı bu bağımlılıklarından dolayı polise şikayet ediyordum. Düşünün hiçbir baba kendi oğlunu şikayet eder mi? Devlet gençler siyasetle uğraşmasın diye bu şekilde ölüme mahkum ediyor” diye konuşuyor.
‘Güzel bir hayatımız vardı’
Arkadaşlarının tadın bak demesiyle eroin bağımlısı olduğunu söyleyen 3 çocuk babası Barış Beki de, 12 yıldır bağımlı olduğunu söylüyor. Bırakmak için mücadele verdiğini anlatan Beki, “Madde çok pis bir lanettir, isteseniz de bırakamıyorsunuz. Adana Alkol Madde Bağımlısı Tedavi Merkezi’nde (AMATEM) bir ay tedavi gördüm. Ama hiçbir faydası olmadı. Antep’te uyuşturucuya ulaşmak çok kolay hiç de zor bir şey değildir” diyor. Beki’nin eşi A. Beki, eşinin bağımlı olmadan önce çok güzel bir hayatlarının olduğunu söylüyor. Eşinin madde bağımlılığından duyduğu utancı dile getiren A. Beki, uyuşturucu için evdeki eşyaları sattığını söylüyor.
Dükkanlar evler kullanılıyor
Uyuşturucu satışının ve kullanımının yoğun olduğu mahallelerin başında gelen Vatan Mahallesi’nin Muhtarı Şahin Aslan da, uyuşturucu satışı ve kullanımı sorunundan dolayı mahallenin dışarıya göç verdiğine anlatıyor. Ailelerin kendi evlatları bu belaya düşmesin diye taşındığını söyleyen Aslan, “Vatan Mahallesi’nin bu yıl ki nüfusu geçen yıla göre 3 bin kişi azalmış. Mahallenin her sokağının başında bir torbacı duruyor. Artık ayaküstü falanda değil, dükkânlar, evler bu iş için kullanılıyor. Mahalledeki gençlerin her biri(ateş-buz)içip mahallenin bir köşesinde bayılıyor. Önlem alınmazsa bu durum daha da kötüleşir” uyarısında bulunuyor.
Göz önünde yapılıyor
Karayılan Mahallesi’nden ismini vermek istemeyen bir esnaf, uyuşturucu satışının göz önünde yapıldığını söylüyor. Bu durumdan aşırı derecede rahatsız olduğunu belirten esnaf, “Mahallemizde huzur diye bir şey kalmadı. Herkes yarın kendi çocuğunun da bu illete düşmesinden korkuyor. Eskiden bu olaylar yokken, buralar Antep’in en temiz semtleriydi. Şimdi ise Antep’in en pis semti diye anılıyor. Millet mahallede dolaşmaktan korkuyor” diyor. Fırat Mahallesi Muhtarı Cindi Arslan da, mahallede uyuşturucu kullanım yaşının 13’e kadar indiğini ileri sürüyor. Önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Arslan, “Her geçen seneye göre mahalledeki uyuşturucu kullanımı ve satışı artıyor” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekiyor.
Tedavi için kapasite yetersiz
Öte yandan kentte uyuşturucu kullanımının bu kadar fazla olmasına karşın şehirde madde bağımlılarına tedavi hizmeti sunacak olan AMATEM’in yatak kapasitesi ise sadece 58. Başvuruların yoğun olduğu AMATEM’de doktorlar bağımlıların bağımlılık derecesine göre yatış işlemi yapıyor. Kapasite yetersizliğinden dolayı yatış işlemi yapılamayan hastalara ise, ilaç yazdırılıp gönderiliyor.
ANTEP/MA