İngiltere’de ‘Palestine Action’ grubunun ‘terör örgütü’ ilan edilmesine karşı yapılan protestolarda gözaltına alınan YPJ’li Anna Campbell’ın babası Dirk Campbell, ‘Haksız bir yasa çıkarıldı’ dedi
İngiltere’nin Londra, Cardiff ve Manchester kentlerinde 12 Temmuz’da bir grup, “Palestine Action (Filistin Eylemi)” isimli grubun İngiltere yasalarına göre terör örgütü ilan edilmesine karşı eylemler düzenledi. Eylemlerde polis, Londra’da 41, Cardiff’te 13 ve Manchester’da 16 kişiyi gözaltına aldı.
Palestine Action, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana silah şirketlerine yönelik eylemleriyle biliniyor. Grup, Haziran ayında RAF Brize Norton’da iki Voyager uçağını boyamakla sorumlu olduğunu açıklamış, olay sonrası dört kişi, suç ortaklığı ve yasak alana izinsiz giriş suçlamalarıyla tutuklanmıştı.
Olayın arından İngiltere’deki askeri hava üslerinde güvenlik incelemesi başlatılmış, 5 Temmuz’da milletvekilleri, Palestine Action’ın “terör örgütü” ilan edilmesini yasalaştırmıştı. Kararın ardından İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, grubun “Uzun süredir devam eden suç geçmişi” olduğunu belirterek, “Ulusal güvenliği tehdit edenlere izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulunmuştu.
‘Haksız bir yasa çıkarıldı’
Londra’daki eylemlerde yer alan ve gözaltına alınan isimlerden biri de 2018’de Efrîn’e yönelik saldırılarda Türkiye’nin bölgeyi bombalaması sonucu yaşamını yitiren YPJ’li Anna Campbell’in babası Dirk Campbell. Kefaletle serbest bırakılan Campbell, yaşananları anlattı. Campbell, Londra’nın Parlamento Meydanı’ndaki Nelson Mandela heykeli önünde 35 kişinin barışçıl protesto düzenlediğini vurgulayarak, Palestine Action’u “terör örgütü” ilan eden ve gruba üye olan ya da desteğini gösteren kişilerin tutuklanmasına izin veren yasa nedeniyle gözaltına alındıklarını söyledi.
Campbell, 5 Temmuz’da onaylanan yasaya dair şunları söyledi:
“Palestine Action’u desteklemek 14 yıla kadar hapis cezasına neden olabilir. Çarşamba günü milletvekili James McCleary ile bu konu hakkında konuştum. Bana, bu örgütün aşırı sağcı iki faşist grup olan Maniacs Murder Cult (Manyaklar Cinayet Tarikatı) ve Russian Imperial Movement (Rus İmparatorluk Hareketi) ile aynı kefeye konduğunu, böylece milletvekillerinin üç grubu ayrı ayrı oylayamadıklarını, üçünü birden oylamak zorunda kaldıklarını söyledi. Bu, Palestine Action’ı yasaklamak istemeyen milletvekillerinin ya önergeye karşı oy kullanmak ya da çekimser kalmak zorunda oldukları anlamına geliyor. Çoğunluk oyu kabul edildi ve Palestine Action’a karşı haksız bir yasa çıkarıldı.”
Kraliyet Savcılık Servisi’nin (CPS) Ekim ayında yargılamaları ve cezalarına dair bir karar vereceğini belirten Campbell, “Bu ülkedeki yargının, artarda gelen Birleşik Krallık hükümetlerinin etkisiyle, şiddet içermeyen protestolara katılanlara daha ağır cezalar vermeye yöneldiği unutulmamalıdır. Örneğin, ‘terörist’ olarak sınıflandırılmayan örgütlere mensup iklim protestocuları birkaç yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu yüzden durum benim için pek iyi görünmüyor. Benim lehime olan tek olasılık, yasanın doğru şekilde uygulanmadığı gerekçesiyle yargı denetimi yapılması veya yasanın yürürlükten kaldırılmasıdır” dedi.
Haber: Hîvda Çelebi \ MA