Derya Pala Irak hükümetinin kendi üreticisini korumak için getirdiği yumurta ithali yasağı mayıstan beri sürüyor. Üretici karara tepkili, hükümetten olaya el atmasını istiyor
Irak hükümetinin getirdiği ithalat yasağı yüzünden mayıs başından beri Irak’a yumurta ihracı yapılamıyor. Bu nedenle yumurtayı iç pazarda maliyetinin yarısına satmak zorunda kalan yumurta sektöründe ardı ardına iflaslar yaşandığı ortaya çıktı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Derya Pala, yumurta sektörünün Irak hükümetinin mayıs ayında yumurta ithalatını durdurması ile bugüne kadar karşılaşmadığı büyüklükte bir ekonomik krizin içine sürüklendiğini kaydetti. Irak hükümetinin kararının uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu öne süren Pala, “ithalat yasağı üretiminin yaklaşık üçte birini ihraç eden sektörümüzü büyük bir çıkmaza sürükledi.
Üretici şu anda yumurtasını maliyetinin ancak yarısına satabiliyor, maliyeti 35-36 kuruş olan yumurtanın fiyatı 16-17 kuruşa kadar düştü. Üretici yumurta başına günde 20 kuruş zarar ediyor, bir günde 100 bin yumurta üreten bir işletmenin aylık 600 bin TL zarar etmesi demektir. Üzülerek söylüyoruz ki sektörde iflaslar başladı, bu sürecin uzun sürmesi halinde iflaslar artacak ve yumurta üretimini sürdürebilmek imkansız hale gelecek” dedi. Sektörü çıkmaza sürükleyen bu durumun bir an önce çözüme kavuşması için Irak hükümeti nezdinde girişimde bulunulmasını beklediklerini belirten Pala, “arz fazlasının kısa sürede azaltılması için tedbirler alınması, yumurta üreticisinin kredi borçlarının ve sigorta primlerinin ertelenmesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yumurta üreticilerine vadeli mısır ve buğday temin edilmesi gibi bazı acil önlemlere ihtiyaç var” dedi.
Planlı üretim talebi
Sektörde yıllardır sürüp giden plansız büyümeye arz fazlasını ihraç ederek ayakta kalan yumurta üreticisinin ihracatta yaşanılan bir krizde altından kalkamayacağı zararlar ile karşı karşıya geldiğini hatırlatan YUM-BİR yöneticisi Derya Pala, yumurta sektörünün bu kısır döngüden çıkabilmesinin yolunun planlı üretimden geçtiğini savundu.
ANKARA