Siyasetteki yüzde 50+1 barajının düşürülmesi tartışmaları sürüyor. CHP’li Özgür Özel,çıtanın yüzde 40’lara kadar çekilmesinin AKP ve MHP birlikteliğinin zor durumda olduğunun bir itirafı olduğunu söyledi
AKP-MHP ittifakının giderek güç kaybetmesi, AKP içindeki krizle gelen istifalar ve yeni partilerin hazırlıkları siyasette baraj tartışmalarını gündeme getirdi. Eski bakanlardan Faruk Çelik’in geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50+1 barajının yüzde 40 indirilmesine ilişkin açıklamaları iktidar ve muhalefet cephesinde tartışılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan barajın indirilmesi teklifinin muhalefet tarafından Meclis’e getirilmesi durumunda değerlendirmeye, tartışmaya açık olduklarını belirtmişti. AKP’nin ortağı MHP ise tartışmalara sıcak bakmamıştı. Muhalefet kanadında baraj tartışmalarının iktidarın sonunun geldiği şeklinde yorumlanıyor. Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin konuşan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Erdoğan’ın açıklamalarının bir itiraf olduğunu söyledi.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’e konuşan Özel, “Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50 artı 1 olarak tanımlanan oyların salt çoğunluğunu alabilmek gerektiğine ilişkin anayasa hükmünün, değiştirilerek bu barajın yüzde 40’a düşürülmesi noktasındaki açıklamaları hayretle takip ettik. Bir eski bakanın bu ifadelerinin ardından, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı’nın da konunun tartışılabileceği yer olarak Parlamento’yu işaret etmesiyle, bu konunun iktidar partisince düşünüldüğü anlaşılmaktadır” dedi. Özel, AKP-MHP birlikteliğinin yüzde 40’ı zor aşar durumda olduğu ve çıtayı yüzde 50 artı 1’den yüzde 40’lara kadar indirmiş olduğunu ifade etti. Özel, AKP-MHP birlikteliğinin kimseye kazandırmadığını belirterek şöyle dedi: “Bu itiraf son derece önemli ama bunun tutar tarafı yok. Çünkü Türkiye’nin hak ettiği yönetim biçimi ve Türkiye için en doğru olan yönetim biçimi demokratik parlamenter sistem” diye belirtti.
‘Ciddiyetsiz bir tartışma’
Erdoğan’ın yüzde 40 önerisini muhalefetin getirmesi gerektiği yönündeki açıklamasını da hatırlatan Özel, CHP olarak böyle bir önerilerinin olmayacağını söyledi. Bu tartışma ciddiyetsiz bir tartışma olduğunu ifade eden Özel, bunun nedenini şöyle açıkladı: “İki yıl önce ne eleştiride bulunduysak AK Partililer onu şikâyet olarak dile getirmeye başlamıştır. İki yıl önce biz bu uyarıları yaptığımızda bizim söylediklerimize kulakları tıkayanlar kendileridir” diye konuştu. Anayasa değişikliğinin yapılması durumunda bunun 16 Nisan’da yaratılan rejimin revize edilmesi değil, parlamenter demokratik sistemin tesisi şeklinde olması gerektiğini belirten Özel, “16 Nisan’dan öncesi de iyi değildi. Biz 16 Nisan öncesine değil, 12 Eylül’den de kurtulmuş, 16 Nisan öncesinin sorunlarını da çözmüş bir sisteme dönüşü savunuyoruz. Bir eski bakanın tetiklediği bu tartışmalar da bu sistemin yarattığı garabetlerden bir an önce kurtulmamız gerektiğini ortaya koymaktadır” dedi.
MHP’den kurtulma arayışımı?
Gazeteci-yazar Murat Yetkin baraj tartışmalarını köşesinde kaleme aldı. Yetkin, “MHP lideri Bahçeli’nin seçim kazanmadan hükümetin gizli ortağı olma reçetesi olan yüzde 50+1 formülünün Erdoğan ve AK Parti’nin ayaklarına prangaya dönüştüğü izlenimi giderek yayılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Yetkin, AKP içinde MHP ile ittifaka yönelik rahatsızlıklara da değinerek “Yani MHP’siz olmuyor ama MHP’yle de olmuyor. Erdoğan iktidarını MHP’ye mahkûm olmadan koruyabilmek için çare arayışına girmiş görünüyor. Tanık olduğumuz sancı budur” ifadelerini kullandı.
Gündem değiştiriliyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu baraj tartışmaları ve İYİ Parti’nin HDP’yi hedef alan “CHP, HDP İle yakınlaşırsa ittifak bozulur” açıklamalarını değerlendirdi. BBC’ye konuşan Kılıçdaroğlu, yüzde 50+1 barajının yüzde 40’lara çekilmesini gündem değiştirme çabası olarak değerlendirdi. Kılıçdaroğlu “Muhalefetin görevi bir kişiye koltuk bulmak değildir, ya da bir kişinin koltuğuna sürekli kazandırmak değildir” derken, tartışmayı bu nedenle “abes” olarak tanımladı. Son zamanlarda İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu’nun “CHP HDP ile ittifak yaparsa biz orada yokuz” açıklamalarına ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, “Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin ittifakını bozmaya yönelik bir Saray hareketi bu” değerlendirmesinde bulundu. Kılıçdaroğlu şöyle dedi: “Çünkü Saray, bu ittifakın bir şekilde bozulmasını istiyor. Araya pekçok kişiyi koyuyorlar, istihbarat elemanları dahil olmak üzere devreye konulup, ‘Millet ittifakını nasıl bozarız?’ arayışı içindeler. Ben bu ittfakın bozulacağını sanmıyorum.”
ANKARA