İran’ın Karçak Cezaevinde bulunan 3 kadın tutuklu cezaevi koşullarını protesto etmek için açlık grevine başladı. İnsanlık dışı koşullarıyla ünlenen cezaevine genellikle politik mahkumlar gönderiliyor
İran’da cezaevinde tutuklu bulunan Zeynep Celaliyan, Soheila Hejab ve Sekine Perwane, cezaevinde insanlık dışı muameleler, adil olmayan hapis cezaları ve keyfi yasaklar nedeniyle açıklık grevine başladı.
Açlık grevindeki tutuklulardan Zeynep Celaliyan’ın, eylemine 20 Haziran’da başladığı ve Xoy şehrinde bulunan merkezi cezaevine naklini istediği belirtildi.
İran Human Right Monitor’de yer alan habere göre Kürt tutuklu Zeynep Celaliyan, 10 Mayıs’ta Xoy Cezaevin’den Tahran’da bulunan Karçak Cezaevine nakledilmişti.
Ayrıca, Karçak Cezaevi’nde bulunan politik tutuklulardan bazılarına Covid-19 teşhisi konulduğu ve herhangi bir tedavi uygulanmadığı belirtildi.
16 Haziran’da Tahran merkezli bir insan hakları örgütü Zeynep Celaliyan ile ilgili yaptığı açıklamada, salgına yakalandığını ve buna rağmen koşullarının değiştirilmediğini söylemişti. Celaliyan’ın test için hastaneye götürüldüğünde bile ellerinin kelepçeli olduğu ifade edildi. Celaliyan 2, 5 aydır bir koğuşta virüse yakalanan kadın mahkumlara ile birlikte karantinada tutuluyor, ailesi ve avukatları ile görüşmediği için tekarar Xoy cezaevine gitmek istiyor.
İran’ın Maku şehrinde dünyaya gelen Kürt siyasi tutuklu Zeynep Celaliyan 13 yıldır tutuklu.
Hejab kadın haklarını savunduğu için tutuklandı
Açlık grevindeki diğer bir tutuklu olan Soheila Hejab da 16 Haziran’dan beri eylemine devam ediyor. Evin Cezaevine geri gönderilmek isteyen Hejab, 2018 Ocak ayında Şiraz şehrinde işkenceyle gözaltına alındıktan sonra 6 Haziran 2019 yılında tutuklandı ve gardiyanlar tarafından ağır işkencelere maruz kaldı.
Hejab, İran’da kadın haklarını savunduğu ve sistemi eleştirdiği gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaevi insanlık dışı uygulamalarıyla ünlü
Politik tutuklu Sekine Perwane de 25 Mayıs’tan beri açlık grevinde. Sekine Perwane, Kürt siyasi partilerine üye olmak gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Açlık grevinin bulunduğu yer olan Karçak Cezaevi, eskiden tavuk çiftliği olarak kullanılıyordu. Kapasitesinin çok üstüne tutuklunun bulunduğu Karçak Cezaevi’nde mahkumlar içme suyu, temel gıda, ilaç ve temiz havaya erişemiyor.
İnsanlık dışı koşullarıyla ünlenen cezaevine genellikle politik mahkumlar gönderiliyor.
DIŞ HABERLER