Zeytinlikleri madenlere, enerji şirketlerine, turizme ve imara kurban eden uygulamalar aralıksız devam ediyor. Akbelen’de girişilen zeytin katliamı Hatay’da da sürdürülüyor
Hatay İskenderun’un Cebike- Düğünyurdu köyünde, TOKİ konutları inşaatı için zeytin ağaçları kurban edilirken, ağaçlar zeytinlerle dolu halde kesilmeye başlandı. Bu duruma bölge halkı tepki gösterirken, birçok boş alan varken, neden zeytinlikler yok ediliyor diye soruyorlar. Ancak mevcut iktidarının zeytin düşmanlığı ne ilk ne de son olmayacak. Orman katliamının yaşandığı Akbelen’de geçtiğimiz günlerde zeytin ağaçları kesilmeye başlarken, zeytin katliamı bu kez Hatay’da ortaya çıktı. TOKİ konutları için Hatay Dikmece’de başlayan katliam, İskenderun’da sürüyor.
‘Bizi ne karşılığında sattılar?’
Deprem bölgesinde halkın bir bardak suya ulaşamadığı Hatay’da yeni konut yapımı için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenleme, 14 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve ardından Hatay’da tarım arazilerine konut yapımı için adımlar atılmaya başlandı. Hatay’a bağlı İskenderun’un Cebike Mahallesi Düğünyurdu köyünde TOKİ konutları inşaatı için hazine arazisinde bulunan zeytinlikler kesilmeye başlandı. Arazi üzerindeki zeytinliklere bakan ve ürün alan köylüler duruma tepki gösterirken, aynen Akbelen’de olduğu gibi bölgeye yönlendirilen jandarmalar ile karşı karşıya getirildiler. Zeytinleri kesilen bir kadın, “Emeğimiz orada. Gitmesin zeytinimiz. Hepsi sattı bizi. Alayı sattı. Bizi ne karşılığında sattılar?” diye sordu.
Madenler zeytine tercih edildi
Akbelen’de YK Enerji, Yatağan’da ise Bereket Enerji zeytin katliamları gerçekleştirirken katliamı genişletme istekleri iktidarın yayınladığı yönetmelikle yasal hale getirildi. 1 Mart 2022’de Resmi Gazete’de ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayımlandı. Daha sonra değişikliğin yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili birçok parti, sendika ve çevre örgütleri tarafından dava açıldı. Danıştay 8. Dairesi 20 Nisan’da yürütmeyi durdurdu. Bakanlığın itirazı üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 22 Haziran’da yürütmenin durdurulması kararını kaldırarak madeni, ölmez ağaç zeytine tercih etmiş oldu.
AKP ve patronlar aynı hamurdan
Yatağan Termik Santral patronu Ceyhan Saldanlı yaptığı bir açıklamada, zeytin ağacı için koca santraller, fabrikalar feda ediliyor diyerek, “Attığımız her adımda dava ile karşılaşıyoruz. Davalar uzun sürüyor. Bizim Yatağan’ın sahalarından birinde üretim SİT nedeniyle durdu. Hem tarihi eserleri çıkaracaksın, hem kömürü değerlendireceksin. Hem zeytini koruyacaksın, hem üretimi yapabileceksin” sözleri AKP iktidarının politikalarının bir izdüşümüydü.
Efrîn’de 650 bin zeytin katledildi
Türkiye’de zeytin katliamları aralıksız sürerken, aynı katliamlar Efrîn’de de çeteler eliyle gerçekleştirildi. 2018 yılında Rojava’nın Efrîn kantonuna yönelik başlatılan ve ‘Zeytin Dalı’ ismi verilen işgal sonrası bölgede yaşayan halk zeytin ağaçlarının büyük bir kıyıma uğratıldığını belirtmişti. Zeytin ağacı ve dalının bütün kutsal kitaplarda, ortak kültürel mirasta ve efsanelerde hep barışın simgesiyken, zeytin dalının bir savaşın adı olarak kullanılması zeytin düşmanlığının açık göstergesi. Efrîn’de Türkiye destekli cihatçı çeteler son 4 yılda en az 650 bin zeytin ağacını katlettiler.
EKOLOJİ SERVİSİ