NATO Zirvesi’ne Baltık planını onaylayarak YPG şartından geri adım atan Türkiye damga vurdu. Macron Türkiye ile terörizm tanımı konusunda uzlaşmaya varmanın mümkün olmadığını belirtirken, ABD’nin NATO temsilcisi Hutchison, ittifakın hiçbir üyesinin YPG’yi ‘terörist’ olarak göremeyeceğine vurgu yaptı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO zirvesinin sona ermesinin ardından İngiltere’nin Watford kentinde yaptığı açıklamada Türkiye ile terörizm tanımı konusunda “bir uzlaşmaya varmanın mümkün olmadığını” vurguladı. NATO ülkelerinin YPG’yi terör örgütü olarak tanımlama gibi bir yaklaşımlarının olmadığını ifade eden Macron “Bu konuda anlaşmadığımız açık ve sanıyorum bu konuda bir konsensüs bulunuyor” diye konuştu.
Macron önceki gün yaptığı açıklamada da “Aynı terörizm tanımına sahip değiliz. Türkiye’ye baktığımda, onlar şu anda bizimle omuz omuza IŞİD’e karşı savaşanlara karşı savaşıyor ve bazen de IŞİD bağlantılı gruplarla birlikte çalışıyorlar” ifadesini kullanmıştı.
ABD’den de benzer tepki
YPG konusunda Macron’un konuşmasına benzer bir tepki de ABD’den geldi. ABD’nin NATO temsilcisi Kay Bailey Hutchison, CNN’den Christiane Amanpour ile yaptığı söyleşide “YPG’yi asla terörist olarak görmüyoruz. NATO ittifağı içerisindeki hiç bir üye de bunu dile getirecek bir argümanı kabul etmez” dedi. Hutchison konuşmasının devamında, Kürtlerin kendileriyle birlikte IŞİD karşıtı savaşta yer alan saygın müttefikler oldukları hususunda hiç bir şüphenin bulunmadığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve öncesinde yaptığı açıklamada NATO’nun YPG’yi “terör örgütü” kabul etmemesi halinde Türkiye’nin de Baltık Planı’nın karşısında olacağını söylemişti. Türkiye’nin bu tutumu en başta Fransa’nın tepkisini çekmişti. Ancak zirvede, Türkiye planı engellemedi ve Baltık ülkeleri ile Polonya’nın Rusya’ya karşı savunulmasını öngören savunma planı kabul edildi.
Gazeteler nasıl gördü
Türkiye’nin zirve öncesi öne sürdüğü YPG şartından vazgeçmesi gazete manşetlerine de yansıdı. Hükümet kontrolündeki yakın medyanın Türkiye’nin attığı geri adımı gizlemeye çalışması dikkat çekti.
Star Gazetesi “İstediğimiz aldık” manşeti ve Erdoğan’ın fotoğrafıyla çıktı. Star, “Londra Deklarasyonu’nda YPG’yi terör örgütü kabul eden 2015 kararına atıf yapıldı” iddiasında bulundu. Gazete ayrıca, “YPG terör örgütü vurgusu yapılınca, Türkiye Baltık Savunma Planı’nı onayladı” şeklinde doğru olmayan ifadeler kullandı.
Yeni Şafak, “terörün her türü tehdit” manşetiyle çıkarken, YPG konusunda NATO’yu ikiyüzlü davranmakla suçlayıp, iktidarın şarta bağladığı konuya hiç değinmedi.
Akşam, “NATO’ya 6 kritik uyarı” manşetiyle çıktı ve Erdoğan’ın NATO’ya sunduğu bir kitapçığı haberinde öne çıkardı.
Güneş Gazetesi de diğer AKP’ye yakın gazeteler gibi Deklarasyonda yer alan “Terörün her türlüsü tehdit” ifadesini, NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg’in fotoğrafı eşliğinde manşetten gördü.
‘Londra’da geri adım’
Sözcü, “Rusya saldırırsa Baltık ülkeleri koruyacak” başlığıyla verdiği haberde, “YPG’nin terör örgütü sayılması talebiyle koyduğu vetoyu kaldırdı” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet ise Zirveyi “Londra’da geri adım” başlığıyla sağ kulaktan verdi ve YPG konusuna dikkati çekti.
“Kriz tatlıya bağlandı” manşetiyle çıkan Karar ise, “terörlü ortak mücadele” vurgusu yapan NATO bildirgesinde YPG’ye dair ifadenin yer almamasını öne çıkardı.
Aydınlık ise NATO Zirvesi’ne, ilk kez Çin’e değinilmesi konusu üzerinden birinci sayfada yer verdi.
BirGün “Ankara umduğunu bulamadı” diyerek YPG kararını birinci sayfadan verdi.
“Türkiye’de ey ey, zirvede hay hay” şeklinde iktidarın geri adımını gören Evrensel, iktidarın “eyy” nidasıyla itiraz ettiği hiçbir fikrin Londra’da kabul görmediğini belirtti.
DIŞ HABERLER