Zorê Çayı üzerinde yapılmak istenen HES’in, doğalarını ve geçim kaynaklarını yok edeceğini belirten bölge köylüleri iptal için Batman İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne başvurdu
Fethi Balaman/ Batman – MA
Batman’ın Sason ilçesine bağlı Balbaşı (Herîvê) köyü ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Kayahan (Xweşika) Mahallesi sakinleri, Batman İl Genel Meclisi’nin Zorê Çayı üzerinde Hidroelektrik Santrali (HES) yapılmasına dair aldığı kararın iptalini istedi. 19 Kasım 2020 tarihinde alınan karara karşı çıkan köylüler adına Rıdvan Çiçek itiraz başvurusunda bulundu. Batman İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne sunulan dilekçelerde, alınan kararın İl Genel Meclisi’nin yetki sınırları dışında olduğu vurgulandı. İl Genel Meclisi tarafından alınan kararın İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından 28 Kasım 2020 tarihinde ilan edildiği kaydedilen dilekçede, planlama alanı olarak belirlenen yerin Dicle Havzası’nda yer aldığı vurgulandı. Bundan hareketle Maya Enerji Üretim Ltd. Şti. tarafından Metin HES (Kayser Barajı) Reglatör Yıkama Tesisi ve beton ve santrali amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının Diyarbakır ile Batman arasında kalmasından kaynaklı bir yetki sorunu bulunduğuna dikkat çekildi.
Sadece şirketlere yararlı
Dilekçede, HES’lerin ekolojiye verdiği zararlar üzerinde de durularak bu konuda “Yapılan HES’lerin zararlarını ifade etmemiz gerekirse, (zirai, hidrolojik, ekolojik, sismik, çevresel, sosyal ve ekonomiktir) açıdan büyük zararlar verdiği bilinmektedir. Hal böyleyken ısrarla yapılması planlanan Metin HES (Kayser Barajı) 50 mv’lık bir elektrik üretimi için yapılan bu büyük ısrarın şirketlere sadece kâr sağlamak olduğunu düşündürmektedir” değerlendirmeleri yer aldı.
Deprem riski artıyor
Köylüler dilekçelerinde HES’in yapılmak istediği Sason bölgesinin kırsal 1. derecede deprem bölgesi olduğu hatırlatmasında da bulunarak, “Hem yapılacak yol çalışması hem de yapılacak barajın muazzam su kütlesini depolamasından kaynaklı yer kabuğu üzerinde büyük bir gerilim oluşturmaktadır. Bu oluşacak gerilime mevcut tektonik gerilmeler de eklenirse deprem değerlerin aşınmasına yol açacaktır. Sason Bölgesi sismik olarak aktif hale gelecektir. Gerçekler bu kadar açık ve net iken Sason’da yapılması planlanan HES projesi büyük bir zarar verecektir. HES’in yapılması halinde hem doğalarının hem de geçim kaynaklarının yok olacağını söyleyen bölge sakinleri, “Kültürel özelliklerini engelleyip, coğrafyanın ekolojik dengesini yok ederek doğaya zarar vermektedir. Bu bölgede yaşayan muhtarlar ve biz bölge sakinleri topladığımız imzalar, imza ve yazılı dilekçelerimizi Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır DSİ, Batman Valiliği, Batman İl Özel İdaresi, Batman İl Genel Meclisi ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’ne daha önce sunmuş idik” diye belirtti.